Verdens 6 hurtigste dyr

Posted on 30. juli 2016 By

En liste over verdens hurtigste dyr vil altid være lidt unfair og usammenlignelig, for de fleste dyr kan kun nå deres tophastighed i helt særlige situationer og i meget kort tid af gangen. Men vi giver det et forsøg.

Vandrefalk

Vandrefalk

1. Vandrefalken – 325 km/t

Ja, vandrefalken kan faktisk bevæge sig med samme hastighed som en formel 1-racer, og rekorden er på helt op til ca. 400 km/t. Dog kun når den dykker under jagten og nærmest styrter lodret mod jorden med en utrolig hurtighed. Under almindelig flyvning er hastigheden derimod noget under 100 km/t.

Kongeørn

Kongeørn

2. Kongeørnen – 240 km/t

Som vandrefalken opnår kongeørnen også sin top-hastighed under jagtdyk, men flyver ellers kun omkring 50 km/t.

3. Jagtfalken – 200 km/t

Dykker en lille smule langsommere end kongeørnen, og en del langsommere end vandrefalken. Til gengæld har jagtfalken en almindelig flyvehastighed på omkring 100 km/t og kan nå helt op på 145 km/t i horisontal flyvning. Det gør den dermed formentlig til det dyr, som har den højeste almindelige hastighed.

 

Sejlfisk

Sejlfisk

4. Sejlfisken – 125 km/t

Sejlfisken, som kan blive 3 meter lang, er en af verdenshavenes hurtigste svømmere. Helt op til 125 km/t kan den komme op på, når den jagter sardiner og andrer byttedyr i vandet.

5. Geparden – 112 km/t

Den klassiske hurtigløber, geparden, kan over korte afstande sprinte med op til 120 km/t men normalt omkring 112 km/t. Den normale jagthastighed ligger dog tættere på 65 km/t – og normalt slentrer den bare rundt med 3-4 km/t. Top-hastigheden gør dog alligevel geparden til det hurtigste landdyr. Til sammenligning har 100 meter-legenden Usain Bolt rekorden for højeste målte menneskehastighed – den er dog “kun” på 44,64 km/t og blev varede ca. 20 meter (eller 1,61 sekunder) under VM-finalen i 100m i 2009, som blev afholdt i Berlin.

Amerikansk gaffelbuk

Amerikansk gaffelbuk

6. Gaffelbukken og Springbukken – 88 km/t

Den nordamerikanske gaffelbuk og den afrikanske springbuk kan begge nå op på omkring 88 km/t, og kan holde denne imponerende tophastighed i længere tid end geparden, faktisk over hele 800 meter.  Så hvor geparden formentlig ville vinde en spring over 100 meter, ville gaffelbukken og springbukken formentlig slå den med en ganske pæn afstand på mellemdistancen.

Fotografi af gepard er af schani  og udgivet under en CC BY-SA 2.0 licens..
Fotografi af vandrefalken er af Juan Lacruz og udgivet under en C BY-SA 3.0 licens
Fotografi af en kongeørn er af Martin Mecnarowski (http://www.photomecan.eu/) og udgivet under en CC BY-SA 3.0 licens.
Illustration af en sejlfisk er af Citron og udgivet under en CC BY-SA 3.0 licens.
Fotografi af gaffelbuk er af Yathin S Krishnappa og udgivet under en CC BY-SA 3.0 licens.

Ikke kategoriseret


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Videre til værktøjslinje